12 tips om fit te blijven met een kantoorbaan

12 tips om fit te blijven met een kantoorbaan

Als je een kantoorbaan hebt waarbij je meestal zit is het belangrijk om op te letten dat je gezond blijft. Veel zitten is namelijk niet zo goed voor je gezondheid. Het kan ervoor zorgen dat je aankomt, je spieren minder sterk worden en je een grotere kans hebt op ziektes. Maar geen zorgen, er zijn manieren om actief te blijven, zelfs als je veel tijd aan een bureau doorbrengt. Hier zijn een paar handige tips om gezond te blijven terwijl je op kantoor werkt:

1. Regelmatig bewegen

Zorg ervoor dat je regelmatig even opstaat en rondloopt gedurende de dag. Stel bijvoorbeeld een timer in om elke 30 minuten even te bewegen, te rekken of wat lichte oefeningen te doen. Dat helpt om je bloed goed te laten stromen en je spieren bezig te houden.

2. Ga op de fiets naar kantoor

Als het kan, probeer dan op een actieve manier naar je werk te gaan, zoals met de fiets of te voet. Zo krijg je extra beweging voordat en nadat je aan het werk gaat.

3. Let op je werkhouding

Zorg dat je een goede houding hebt als je aan je bureau werkt. Een fijne stoel, een bureau dat goed bij je past en een beeldscherm op de juiste hoogte kunnen helpen om goed te zitten.

4. Doe aan walking lunch

Gebruik je lunchpauze om een stukje te wandelen. Buitenlucht en beweging kunnen je blij maken en je meer energie geven. Ook is wandelen een goede manier om wat af te vallen.

5. Rekoefeningen en bewegen

Doe af en toe rekoefeningen om lenig te blijven en stijve spieren te voorkomen. Je kunt ook beweegoefeningen doen om soepel te blijven.

6. Gebruik een sta bureau

Denk erover na om soms staand te werken, bijvoorbeeld aan een sta-bureau. Of gebruik een balansbal op je bureaustoel. Hierdoor gebruik je verschillende spieren en zit je niet te lang achter elkaar.

7. Beweeg na het werk

Plan momenten om te bewegen, voor of na het werk. Zorg dat je iedere dag 20-30 minuutjes  actief beweegt, krachtoefeningen of rustige yoga kunnen al veel verschil maken.

8. Gezonde Snacks

Zorg dat je gezonde snacks bij je hebt, zodat je niet snel naar ongezonde snoepjes of vette snacks grijpt. Noten, fruit, groentes en magere dingen om te eten zijn slimme keuzes.

9. Genoeg Drinken

Drink gedurende de dag genoeg water. Dat is belangrijk voor hoe je je voelt en het zorgt ervoor dat je energie hebt.

10. Zorg voor een goed ontbijt

Zorg dat je in de ochtend start met een goed ontbijt. Een goed ontbijt zorgt, volgens dit artikel van YellowFit, ervoor dat je gedurende de dag minder honger hebt. Ontbijt daarom met een gezond ontbijt.

11. Samen Bewegen

Doe activiteiten samen met anderen na het werk, zoals sporten in een groepje, dansen of samen oefeningen doen. Dat is niet alleen leuk, maar het geeft je ook steun van anderen.

12. Gezonde gewoonten

Behalve bewegen, zijn ook gezonde gewoonten belangrijk. Genoeg slapen, goed omgaan met stress en gezond eten helpen allemaal om je goed te voelen.

Niet vergeten: het is mogelijk om gezond te blijven, ook als je veel op kantoor werkt. Met kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kun je goed voor jezelf zorgen en je gezondheid behouden, zelfs als je vooral achter een bureau zit.