Wanneer is data wiping belangrijk voor uw onderneming?

Wanneer is data wiping belangrijk voor uw onderneming?

Staat u op het punt uw computerapparatuur te vervangen? Voordat u de apparaten definitief de deur uit doet, moet u zorgen dat uw bedrijfsinformatie niet meer toegankelijk. Maak daarvoor gebruik van data wiping.

Wat is data wiping?

De Nederlandse term voor data wiping is dataverwijdering. Dit doen gespecialiseerde bedrijven met speciale software. De harde schijven van uw computers, laptops en andere hardware wordt vakkundig verwijderd. Dit onleesbaar maken van de gegevens is belangrijk omdat daardoor uw financiële en algemene bedrijfsgegevens niet op straat komen te liggen. Daarnaast voldoet u daarmee aan de wettelijke regels met betrekking tot het beschermen van uw cliëntgegevens. Het verwijderen van data is niet hetzelfde als het vernietigen van de harde schijf. In dat geval is de apparatuur namelijk niet meer bruikbaar. Na het verwijderen van de data is de computer nog wel gewoon bruikbaar.

Bescherm uw bedrijfsinformatie

Steeds vaker wordt er in de media vermeld dat bedrijven het slachtoffer zijn van een cyberaanval. Voor het midden- en kleinbedrijf is de kans op zo’n externe aanval 1 op 5. Daarbij gaat het om het hacken van computers die actief in gebruik zijn. Om dit te voorkomen vraagt u een IT bedrijf om voorzorgsmaatregelen te nemen en een firewall of antivirussoftware te installeren. Op het moment dat een computer of andere hardware afgeschreven is en daarom niet meer op het netwerk aangesloten is, zijn dit soort maatregelen niet meer voldoende. De data die op deze apparatuur staat, is nog steeds toegankelijk voor mensen die weten hoe ze deze informatie moeten opvragen. Om ervoor te zorgen dat onbevoegden geen toegang hebben tot de opgeslagen bedrijfsinformatie, laat u deze data daarom definitief van de betreffende harde schijven verwijderen.

Wanneer kiest u voor data wiping?

Dat u zeker weet dat niemand toegang heeft tot de data van uw hardware is in bepaalde situaties zeer belangrijk. Op het moment dat de computers uw bedrijf verlaten, heeft u normaal gesproken geen zicht meer op waar deze terechtkomen. Dat geldt zowel voor de computers die weggegooid worden als voor de computers die u verkoopt als tweedehands computers. In alle gevallen is het belangrijk dat de data van de computer verwijderd is, voordat de hardware, of onderdelen daarvan, in een vervolgtraject komen. Daarom is het raadzaam om in deze situaties voor data wiping te kiezen. Laat u dit doen door een gespecialiseerd IT bedrijf dan bent u verzekerd van een volledig opgeschoond apparaat, waarbij de datadrager zijn waarde behoudt. In dat laatste geval kunt u de opgeschoonde computer dus ook zelf aan een nieuwe medewerker ter beschikking stellen.