Tips voor het scheiden van bedrijfsafval bij de bron

Tips voor het scheiden van bedrijfsafval bij de bron

Het scheiden van bedrijfsafval bij de bron is een belangrijke stap naar een duurzamer en milieuvriendelijker bedrijf. Door afvalstromen te scheiden en te recyclen, kun je de hoeveelheid afval verminderen die naar stortplaatsen gaat en bijdragen aan een circulaire economie. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen om bedrijfsafval effectief bij de bron te scheiden.

1. Informeer en train medewerkers

Het is essentieel om je medewerkers te informeren over het belang van afvalscheiding en hen bewust te maken van de juiste manier om afval te scheiden. Organiseer trainingssessies waarin je uitlegt welk afval gescheiden moet worden en hoe het correct gescheiden kan worden. Zorg ervoor dat er duidelijke instructies en richtlijnen zijn die gemakkelijk toegankelijk zijn voor alle medewerkers, zoals posters of borden bij afvalinzamelingspunten.

2. Plaats voldoende afvalbakken

Zorg ervoor dat er voldoende afvalbakken beschikbaar zijn op strategische locaties in het bedrijf. Plaats afvalbakken voor specifieke afvalstromen, zoals papier, plastic, glas en organisch afval. Op deze manier wordt het scheiden van afval gemakkelijk en toegankelijk voor iedereen. Zorg ervoor dat de afvalbakken duidelijk gelabeld zijn, zodat medewerkers weten welk afval in welke bak moet worden gedeponeerd. Door het plaatsen van voldoende afvalcontainers voor elke afvalstroom voorkom je dat er onnodig veel afval bij het restafval belandt. Zo bespaar je ook nog eens flink op de kosten van afvalverwerking. Heb jij ondanks het scheiden toch een restafvalcontainer nodig? Regel direct en eenvoudig een restafvalcontainer op Bedrijfsafval.nl.

3. Verminder en vermijd afval

Een effectieve manier om afval te verminderen, is door het te vermijden in de eerste plaats. Stimuleer medewerkers om bewust te zijn van hun consumptiegedrag en moedig hen aan om herbruikbare producten te gebruiken in plaats van wegwerpartikelen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hervulbare waterflessen, mokken en lunchboxen. Door afval te verminderen, hoef je minder afval te scheiden en wordt de belasting van het milieu verminderd.

4. Communiceer en motiveer

Houd medewerkers op de hoogte van de voortgang en resultaten van het afvalscheidingsprogramma. Communiceer regelmatig over de hoeveelheid afval die is gerecycled en de positieve impact die dit heeft op het milieu. Geef erkenning aan medewerkers die zich actief inzetten voor afvalscheiding en moedig een gezonde competitie aan tussen afdelingen of teams. Het creëren van een positieve en motiverende sfeer kan de betrokkenheid vergroten en het scheiden van bedrijfsafval stimuleren.

5. Evalueren en verbeteren

Regelmatige evaluatie is essentieel om het afvalscheidingsproces bij te houden en te verbeteren. Analyseer de afvalstromen en identificeer mogelijkheden om nieuwe afvalstromen te scheiden of de bestaande stromen verder te optimaliseren. Is er een afvalcontainer die regelmatig (te) vol zit waardoor er onnodig afval bij het restafval belandt? Regel dan een extra goedkope container om zeker te weten dat je genoeg ruimte hebt. Blijf op de hoogte van nieuwe recyclingmogelijkheden en technologieën die kunnen helpen bij het verbeteren van het afvalbeheer.