10 tips voor verantwoord zakelijk vervoer

10 tips voor verantwoord zakelijk vervoer

In de zakenwereld geldt vaak ‘’tijd is geld’’ en daarom is efficiëntie van groot belang, maar alles moet natuurlijk wel zo verantwoord mogelijk blijven, ook als het gaat om zakelijk vervoer. Verantwoord zakelijk vervoer is niet alleen goed voor het milieu, het is ook kosten besparend en kan een positieve indruk achterlaten bij (potentiële) klanten en partners. Lees hier 10 tips om zakelijk vervoer zo verantwoord mogelijk te maken.

1. Kies voor duurzaam vervoer

Wil je zakelijk vervoer zo duurzaam mogelijk maken? Kies dan voor duurzame vervoersopties zoals elektrische of hybride voertuigen. Wanneer je kiest voor deze voertuigen verminder je de uitstoot van schadelijke gassen en verklein je de ecologische voetafdruk van je bedrijf. Daarnaast straal je met deze voertuigen ook uit dat je milieubewust bezig bent wat een positieve indruk achter laat bij (potentiële) klanten en partners.

2. Carpoolen of deelauto’s

Om het aantal voertuigen op de weg te verminderen en om brandstofkosten te besparen kun je werknemers zo veel mogelijk stimuleren om te carpoolen, daarnaast zou je medewerkers gebruik kunnen laten maken van deelauto’s.

3. Openbaar vervoer 

Moedig medewerkers zo veel mogelijk aan om met het openbaar vervoer naar het werk te komen. Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om (gemakkelijk) met het openbaar vervoer te komen, maar als er zo veel mogelijk medewerkers met de trein, bus of tram komen is dit zeker energiezuiniger dan met individuele auto’s.

4. Kies voor een vergaderbus/mobiel kantoor

Gaan jullie met een groep collega’s, klanten of zakenpartners een beurs, congres of andere locatie bezoeken? Dan kan het verantwoord zijn om gezamenlijk met een bus naar de bestemming te reizen, door samen te reizen verminderen jullie het aantal voertuigen op de weg en verkleinen jullie de uitstoot. Willen jullie de reistijd ook nog nuttig besteden? Dan is een vipbus huren dé oplossing, in deze bussen die ingericht zijn als vergaderbus of mobiel kantoor kun je onderweg werken, vergaderen of zelfs presentaties verzorgen waardoor er geen kostbare tijd verloren gaat.

5. Flexibele werktijden

Overweeg om werknemers indien mogelijk op flexibele tijden te laten werken. Wanneer werknemers op flexibele tijden kunnen werken, kunnen zij de spits zoveel mogelijk vermijden waardoor zij minder in tijd in de file zullen staan. Dit vermindert de uitstoot en bespaart tijd.

6. Thuiswerken

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om thuis te werken, maar een groot deel van het werk kan vaak wel vanuit huis gedaan worden. Zorg dat medewerkers beschikken over alle faciliteiten die zij nodig hebben om thuis te werken en stimuleer hen zoveel mogelijk om bijvoorbeeld een paar dagen per week thuis te werken. Dit vermindert de behoefte aan reizen en bespaart ook nog eens tijd.

7. Videoconferenties

Probeer fysieke vergaderingen zoveel mogelijk te minimaliseren en maak gebruik van videoconferenties. Wanneer er minder fysieke vergaderingen zijn is het voor medewerkers minder vaak nodig om kantoor te komen en kunnen zij vaker vanuit huis werken.

8. Investeer in technologie

Om de efficiëntie van het wagenpark zo veel mogelijk te optimaliseren kun je gebruik maken van GPS-technologie en voertuigbeheersystemen. Op deze manier kun je de meest efficiënte routes plannen en het brandstof verbruik monitoren.

9.Milieuvriendelijk rijstijl

Vertel je medewerkers hoe zij zo efficiënt mogelijk kunnen rijden om op die manier het brandstofverbruik en slijtage van voertuigen te verminderen. Beloon medewerkers wanneer zij de milieuvriendelijke rijstijl adopteren.

10. Creëer bewustwording

Vertel medewerkers over het belang van verantwoord zakelijk vervoer en over de voordelen voor zowel het bedrijf als het milieu. Op deze manier vergroot je het bewustzijn en de betrokkenheid als het gaat om verantwoord zakelijk vervoer.