Ergonomisch Werken? 7 tips voor een comfortabele en gezonde werkplek!

Ergonomisch Werken? 7 tips voor een comfortabele en gezonde werkplek!

Iedere persoon heeft een unieke lichaamsbouw en het is essentieel om een individueel verstelbare werkplek te hebben om comfortabel en gezond de dag door te komen. Ergonomisch werken draait om het minimaliseren van lichamelijke klachten door een goede werkwijze en geschikt meubilair. In deze blog delen we zeven praktische tips om optimaal te kunnen werken en lichamelijke klachten te voorkomen.

1. Kies voor een Ergonomische Bureaustoel

Een goede bureaustoel is de basis van ergonomisch werken. Het moet je bewegingen volgen en verschillende verstelmogelijkheden hebben, zoals zithoogte en -diepte. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan met je knieën in een hoek van 90 graden voor de ideale zithouding.

2. Investeer in een In Hoogte Verstelbaar Bureau

Naast een ergonomische stoel is een geschikt bureau van groot belang. Kies voor een in hoogte verstelbaar bureau, zodat je boven- en onderarmen een hoek van 90 graden vormen tijdens het werken. Als alternatief kun je overwegen om een zit-sta bureau te gebruiken, waarmee je gemakkelijk kunt afwisselen tussen zitten en staan.

3. Let op de Positie van je Beeldscherm

De positie van je beeldscherm wordt vaak onderschat. Zorg ervoor dat je recht naar het scherm kunt kijken, om spanning in je nek te voorkomen. Plaats het beeldscherm op een juiste hoogte, zodat je comfortabel kunt werken zonder je nek te belasten.

4. Maak Gebruik van Ergonomische Accessoires

Kies voor ergonomische accessoires om je werkplek compleet te maken. Denk aan speciale ergonomische muizen om klachten aan vingers, polsen en nek te voorkomen. Voor de hoogte van je monitor zijn er diverse mogelijkheden, zoals een verstelbare monitorarm. Daarnaast kan een laptopstandaard handig zijn om je laptop op de juiste hoogte te positioneren.

5. Wissel Regelmatig van Houding en Beweeg

Afwisseling en beweging zijn essentieel tijdens het werken. Zitten in dezelfde houding gedurende lange periodes is nooit ergonomisch, zelfs niet met ergonomisch meubilair. Sta regelmatig op, verander van houding en neem korte pauzes om te bewegen. Dit bevordert de doorbloeding en beschermt je spieren en gewrichten.

6. Hydrateer met Voldoende Water

Het drinken van voldoende water is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar draagt ook bij aan een ergonomische werkplek. Water zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller uit je lichaam worden afgevoerd en houdt je gehydrateerd, wat belangrijk is voor een goede concentratie en productiviteit. Zorg ervoor dat je gedurende de dag regelmatig water drinkt en houd een waterfles binnen handbereik op je werkplek.

7. Neem Regelmatig Korte Pauzes en Stretch

Langdurig achter elkaar werken kan leiden tot vermoeidheid en spierspanning. Neem daarom regelmatig korte pauzes om even te ontspannen en je spieren te stretchen. Sta op, loop rond, doe wat eenvoudige strekoefeningen voor je nek, schouders, rug en armen. Dit helpt om de spanning te verminderen en de doorbloeding te verbeteren.

Conclusie

Ergonomisch werken is essentieel voor een comfortabele en gezonde werkplek. Door te investeren in ergonomische kantoormeubelen, aandacht te besteden aan je houding, regelmatig van houding te veranderen, en voldoende water te drinken, kun je lichamelijke klachten voorkomen en productiever werken. Pas deze tips toe en creëer een ergonomische omgeving die bijdraagt aan jouw welzijn en prestaties.