Hoe kan je een verstopte wc weer ontstoppen?

Hoe kan je een verstopte wc weer ontstoppen?

Een verstopte wc is één van de meest vervelende problemen die je kunt tegenkomen. Het kan erg onaangenaam ruiken en vereist vaak veel schoonmaakwerk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zelf je wc te ontstoppen. Als je bereid bent om de handen uit de mouwen te steken, zijn hier enkele methoden die je kunt proberen om je wc weer goed te laten doorlopen.

1. Identificeer de oorzaak van de verstopping

Voordat je begint, is het belangrijk om te achterhalen wat de verstopping heeft veroorzaakt. Als je wc niet goed doorspoelt of zelfs volloopt bij het doortrekken, kan harde ontlasting de boosdoener zijn. Dit vereist snelle actie, omdat het anders een onaangename geur kan veroorzaken. Als de verstopping wordt veroorzaakt door papier, vet of iets anders dat flexibel is, heb je meer kans om het door te spoelen.

Als je kleine kinderen hebt, kan het gebeuren dat een luier of speelgoed vast komt te zitten in de wc. In dat geval moet je een methode gebruiken om de verstopping naar boven te krijgen.

2. Neem voorzorgsmaatregelen

Als dit de eerste keer is dat je een wc moet ontstoppen of als je denkt dat je niet erg handig bent, is het verstandig om de vloer rondom de wc te bedekken met oude doeken of een plastic zeil. Dit voorkomt dat er viezigheid op de vloer komt en bespaart je een schoonmaakbeurt achteraf. Het bedekken van de vloer is sowieso verstandig, aangezien er tijdens het ontstoppingsproces spetters uit de wc kunnen komen.

3. Verwijder een zichtbare verstopping met rubberen handschoenen

Als de verstopping zichtbaar is, kun je geluk hebben. Trek een paar rubberen handschoenen aan en verwijder voorzichtig de ophoping uit de wc-pot. Als het papier is, kun je het eventueel uit elkaar trekken om het makkelijker door te spoelen. Is het een groot object, zoals een wc-rol? Gooi het dan in een plastic zak en doe het bij het afval, spoel daarna de wc door.

4. Gebruik afwasmiddel om de verstopping aan te pakken

Als de verstopping niet zichtbaar is en je vermoedt dat het wordt veroorzaakt door vet of papier, probeer dan afwasmiddel te gebruiken. Spuit twee grote eetlepels afwasmiddel in de wc en giet warm water van ongeveer een meter hoogte in de wc. Zorg ervoor dat het water niet kookt, om schade aan de wc te voorkomen. Het afwasmiddel kan helpen de verstopping los te maken en weg te spoelen.

5. Gebruik de wc-ontstopper

Als het afwasmiddel en het warme water niet werken, is het tijd om de oude vertrouwde wc-ontstopper te gebruiken. Zorg ervoor dat het rubber van de ontstopper flexibel is door het onder warm water te houden. Plaats de ontstopper in de wc en druk rustig en stevig op de opening. Als de ontstopper niet onder water komt, voeg dan wat water toe. Trek de ontstopper voorzichtig naar je toe met zuigkracht. Herhaal dit een aantal keer totdat de verstopping loskomt. Let op dat je niet te snel te werk gaat om schade te voorkomen.

6. Baking soda en azijn

Als geen van de bovenstaande huismiddelen werkt, kun je proberen de wc te ontstoppen met baking soda en azijn. Giet een kopje baking soda in het toilet en voeg na enkele minuten twee kopjes azijn toe. Laat het mengsel even inwerken en spoel dan het toilet door om te zien of de verstopping is verdwenen. Gebruik echter geen chemisch ontstoppingsmiddel, omdat dit schade kan aanrichten aan de riolering.

7. Vermijd het gebruik van een ontstoppingsveer

Als geen van de bovengenoemde methoden werkt, ga dan niet zelf aan de slag met een ontstoppingsveer. Dit kan vast komen te zitten of schade veroorzaken aan je wc of leidingen. Bovendien zijn deze veren meestal te kort om diepere verstoppingen te verhelpen.

8. Buunk kan helpen bij een verstopte wc

Als je wc nog steeds verstopt is, aarzel dan niet om de hulp van een professioneel ontstoppingsbedrijf in te schakelen, zoals Buunk. Ze hebben ervaren monteurs die het probleem kunnen achterhalen en oplossen. Ze gebruiken speciale technieken voor rioolverstoppingen en kunnen ook rioolinspecties en preventief onderhoud uitvoeren. Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak of meer informatie over hun diensten en vestigingen. Ze lossen graag jouw wc-problemen op!