Vliegen met een drone: wat zijn de regels?

Vliegen met een drone: wat zijn de regels?

Het vliegen met een drone biedt veel plezier en mogelijkheden, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften om de veiligheid te waarborgen en conflicten te vermijden. In Nederland zijn er specifieke regels opgesteld door de luchtvaartautoriteit voor het gebruik van drones. In dit artikel zullen we de belangrijkste regels bespreken die van toepassing zijn op het vliegen met een drone.

Registratie van de drone

In Nederland is het verplicht om drones die meer wegen dan 250 gram te registreren bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Na registratie ontvang je een exploitatienummer dat op je drone moet worden bevestigd.

Maximale vlieghoogte en afstand

De maximale vlieghoogte voor drones is 120 meter boven grondniveau of water. Daarnaast moet je drone altijd binnen het zichtbereik blijven en mag je niet verder dan 500 meter horizontaal van je positie vliegen.

Verboden gebieden

Er zijn specifieke gebieden waar het vliegen met drones verboden is, zoals luchthavens, militaire terreinen, havens en natuurgebieden. Het is belangrijk om deze gebieden te vermijden en de regels voor vliegverboden strikt op te volgen.

Privacy en persoonsgegevens

Bij het vliegen met een drone moet je altijd rekening houden met de privacy van anderen. Je mag niet zonder toestemming boven particuliere eigendommen vliegen en het maken van beelden of opnames van personen is alleen toegestaan als zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven.

Verzekering

Het is sterk aanbevolen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het vliegen met een drone. Dit dekt eventuele schade aan eigendommen of personen die veroorzaakt wordt door jouw drone.

Nachtvluchten

Het is verboden om 's nachts te vliegen met een drone, tenzij je een speciale ontheffing hebt verkregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Andere gebruikers en veiligheid

Bij het vliegen met een drone moet je altijd rekening houden met andere gebruikers van het luchtruim, zoals vliegtuigen, helikopters en vogels. Je moet een veilige afstand bewaren en voorrang geven aan andere luchtvaartuigen.

Kenmerken en labels

Je drone moet voorzien zijn van een uniek registratienummer, dat duidelijk zichtbaar moet zijn op de buitenkant van de drone. Daarnaast moet je naam en telefoonnummer vermeld worden op de drone, zodat deze gegevens gebruikt kunnen worden in geval van verlies of ongelukken.

Is een vliegbewijs nodig voor het vliegen met een drone?

Een veelgestelde vraag bij het vliegen met een drone is of je een vliegbewijs nodig hebt. In Nederland zijn de regels omtrent vliegbewijzen voor drones recentelijk gewijzigd. Of je een vliegbewijs nodig hebt, hangt af van het gewicht en het gebruik van de drone. Een vliegbewijs kun je eenvoudig en voordelig via EUdronebewijs.nl behalen door de online opleiding te volgen.

Vliegbewijs voor drones onder 250 gram

Als je drone minder weegt dan 250 gram, heb je geen vliegbewijs nodig om ermee te vliegen. Je moet echter wel voldoen aan de overige regels en voorschriften die van toepassing zijn op het vliegen met drones, zoals het houden van voldoende afstand tot mensen, bebouwing en andere luchtvaartuigen.

Vliegbewijs voor drones van 250 gram of meer

Voor drones met een gewicht van 250 gram of meer gelden strengere regels. Afhankelijk van de classificatie van je drone, heb je mogelijk een vliegbewijs nodig om ermee te vliegen. De classificatie van drones is gebaseerd op het maximale gewicht en de specificaties van de drone.

A1/A3-certificaat

Voor drones met een maximaal gewicht tussen 250 gram en 25 kilogram is een A1/A3-certificaat vereist. Dit certificaat houdt in dat je een online theorie-examen moet afleggen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het examen toetst je kennis over de regels en veiligheidsvoorschriften voor het vliegen met drones.

A2-certificaat

Voor drones met een maximaal gewicht tussen 250 gram en 25 kilogram die in een specifieke categorie vallen, is een A2-certificaat vereist. Dit certificaat vereist zowel een online theorie-examen als een praktijkexamen. Het praktijkexamen toetst je vaardigheden als dronepiloot en de beheersing van de drone tijdens een vlucht.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de vliegbewijsplicht. Als je een modelvliegclub bent aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) of als je een ROC-Light vergunning hebt, ben je vrijgesteld van het individueel behalen van een vliegbewijs. Het lidmaatschap van een modelvliegclub of de ROC-Light vergunning bieden echter geen vrijstelling van de overige regels en voorschriften.