Minder afval op kantoor? Bekijk onze tips!

Minder afval op kantoor? Bekijk onze tips!

Om een duurzame onderneming te worden, is een eerste belangrijke stap het verminderen van de hoeveelheid afval op kantoor. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. De afvalberg verminderen vraagt een inspanning van alle werknemers, van bestuur tot schoonmaakteam. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een paar concrete tips.

Start met bewustwording

Maak je werknemers bewust van de negatieve gevolgen van afval en welke rol ze hierin spelen. Deze bewustwording kan sommige mensen ertoe aanzetten om slimmer met grondstoffen om te springen.

Er zijn verschillende manieren om betrokkenheid te creëren, van een interne communicatiecampagne tot trainingen en workshops.

Werk digitaal

Stimuleer digitaal werken. Moedig medewerkers aan om documenten online op te slaan en te delen. Het gebruik van tools zoals OneDrive, Dropbox, e-mail, Zoom, WeTransfer... vermindert de behoefte aan papieren notities. Zorg ervoor dat printers enkel gebruikt worden wanneer ze absoluut noodzakelijk zijn, en let erop dat er dubbelzijdig wordt geprint.

Digitaal werken heeft trouwens niet enkel ecologische voordelen. Het is sneller en efficiënter. Bovendien laat het allerlei handige functies toe, zoals automatisaties, backups, etc.

Scheid afval

Geen grammetje afval produceren op de werkvloer is onbegonnen werk. Er zal altijd afval ontstaan.

Een goede afvalscheiding is dan cruciaal. Plaats duidelijke afvalbakken voor papier/karton, glas, compost en restafval. Hang posters op die vertellen welk soort afval in welke bak mag. Voor de verwerking gebruik je rolcontainers van Remondis of een andere afvalverwerkende firma.

Zet in op herbruikbare materialen

Vervang wegwerpbekers, borden en bestek door herbruikbare alternatieven. Daarnaast kan je werknemers aanmoedigen om herbruikbare waterflessen mee te nemen. Staat er een automatisch koffiemachine op de werkvloer? Vervang de plastic bekertjes door herbruikbare koffiemokken.

Duurzaam inkopen

Ook tijdens het inkoopproces kan je een paar afvalarme keuzes maken. Geef de voorkeur aan leveranciers die milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen gebruiken. Kies voor duurzame kantoorbenodigdheden, zoals FSC papier en milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Leveranciers die dicht bij je onderneming gevestigd zijn helpen ook met het verkleinen van je ecologische voetafdruk omdat de transporttijden korter zijn.

Evalueren en bijsturen

Voer regelmatig een analyse uit om nieuwe besparingskansen te identificeren. Pas het beleid aan op basis van de resultaten. Ook partners zoals Renewi, Remondis Stavelot, Veolia en IVBO kunnen je helpen om processen te optimaliseren.