Starten van eigen horecazaak? Hier moet je rekening mee houden!

Starten van eigen horecazaak? Hier moet je rekening mee houden!

Het starten van een eigen horecaonderneming is een grote stap waar veel mensen van dromen. Misschien ben je nu wel al werkzaam in een horecazaak en wordt het tijd om voor je zelf te gaan starten. Als je goed voorbereid aan de slag gaat met je eigen zaak, kan dit zakelijk en persoonlijk veel voordelen met zich mee brengen. In onderstaand blog kun je lezen wat de voordelen zijn van het starten van een eigen horecaonderneming, maar hebben we ook tips voor je die je kunnen helpen bij het starten van je eigen bedrijf. Hiermee maak jij straks een vliegende start met jouw horecazaak!

Voordelen eigen horecazaak

Het grote voordeel van eigen horecaonderneming is dat je deze vorm kunt geven zoals jij dit wilt. Dit geldt zowel op het gebied van de inrichting, maar ook wat je aan gaat bieden. Wil je een luxe restaurant beginnen? Of liever een gezellige brasserie? Lijkt het je leuk om een strandpaviljoen te openen in Ibiza stijl? Je leest het; er zijn veel mogelijkheden als je jouw eigen zaak begint. En als ondernemer heb je natuurlijk alle vrijheid, geen baas meer die zegt wat je moet doen!

Tips voor het starten

Als je je eigen horecaonderneming start, is het belangrijk om een businessplan te maken, zodat je een duidelijk beeld hebt van je doelen en de financiële verplichtingen die erop je afkomen. Dit plan zal je ook helpen bij het verwerven van investeringskapitaal bij banken, waar je mogelijk een lening voor zal moeten aanvragen. Onderzoek wat voor soort bedrijf je wilt opstarten, wat voor eten en drinken je wilt serveren, wat de prijsstrategie is en verwerk dit in dit businessplan. Verder is het belangrijk om je focus te houden op je originele idee en hiervan niet te veel af te wijken. Een andere tip is dat het verstandig is om in een soortgelijk bedrijf ervaring op te doen, als dat je straks wilt gaan starten. Hiermee maak je dag en dagelijks mee hoe het eraan toe gaat en hoe je het straks zelf aan moet pakken. Hiermee kun je heel veel beginnersfouten voorkomen en dus ook geld besparen!

Gebruik van software

Met de juiste horeca software is het managen van een horecaonderneming een stuk eenvoudiger. Er bestaat uitstekende software op de markt dat speciaal ontworpen is voor de horecabranche. Met deze software kun je bijvoorbeeld patronen in je verkoopdata herkennen, maar ook beter zicht houden op je voorraad. Bijvoorbeeld met menu engineering, kun je precies zien wat de exacte inkoopkosten van een menu zijn, waardoor je de winstmarge per menu, scherp in de gaten kunt houden. Door op detail-niveau alles in kaart te brengen, kun je ook op detail-niveau aansturen. En laten details nu precies het verschil maken in de horeca!